Multidisciplinaire praktijk voor kinderen van 0 tot 16 jaar
met ontwikkelings-, gedrags- en/of leerproblemen
De Puzzel kinder- en jeugdpraktijk

Ouder & kind

Slaapcoach voor kinderen

Slaapcoach voor kinderen

Slapen…. Je weet pas hoe belangrijk dit is als je nachtenlang wakker ben geweest omdat je kleine of al grotere spruit je verdiende nachtrust verstoort en je telkens opnieuw weer uit je bed haalt. Op den duur strompel je terug naar je bed en bid je dat je vervolgens een paar uur mag doorslapen.

Slapen is een absolute noodzaak. Een kind groeit en ontwikkelt het meest tijdens zijn slaap. Een goed slapend kind stelt je als ouders gerust.

Maar, slapen als een roosje is niet altijd zo vanzelfsprekend. Één op de vier kinderen blijkt frequent te kampen met enige vorm van slaapstoornis, zoals moeilijk inslapen of ’s nachts frequent wakker worden. Zo kunnen jonge baby’s hun kersverse ouders soms tot wanhoop drijven door ontroostbaar te liggen huilen. Peuters ondervinden meer last door scheidings of- verlatingsangst terwijl kleuters meer te maken krijgen met nachtangsten.
Deze angst is ook één van de meest voorkomende problemen bij lagere schoolkinderen. Ook andere factoren kunnen een rol spelen in het ontstaan en behoud van slaapproblemen: ingrijpende gebeurtenissen, gebrek aan een vast bedritueel,… .

Slaapproblemen zijn ernstig te nemen; als ze te lang aanslepen, kunnen ze zowel de ontwikkeling van het kind als het leven van het gezin ondermijnen.

Een pasklaar antwoord bieden voor elk kind dat moeilijk slaapt, is onmogelijk. Elk kind is namelijk een apart wezen en heeft zijn eigen verhaal. En daar dient in de eerste plaats naar geluisterd te worden. Het is erg belangrijk om de oorzaak van het probleem te vinden en hiermee aan de slag te gaan. Dit gebeurt aan de hand van een uitgebreide vragenlijst met bijhorend gesprek. Vervolgens zullen tips en oefeningen aangereikt worden die u en uw kind helpen in het aanpakken van het slaapprobleem.

Onze kinderkinesitherapeute Stephanie Goossens is erkend slaapcoach en helpt jullie graag verder.


Babygebaren

Babygebaren eten
Lars, 11 maanden, gebaar 'eten'
Babygebaren weg
Lars, 11 maanden, gebaar 'eten'
Lars, 11 maanden, gebaar 'weg'

Het gebruik van babygebaren

Babygebaren zijn eenvoudige gebaren waarmee je kind duidelijk kan maken hoe het zich voelt, hoe het denkt en wat het wil. Je ondersteunt de gesproken taal door middel van gebaren.

Babygebaren leren is heel leuk! Je leert je kind communiceren nog voor het kan praten.

De motoriek van de handen ontwikkelt sneller dan de motoriek van de mond.

Daarom kunnen baby's perfect hun handjes gebruiken om iets te vertellen.

Denk maar aan het jonge kind wat 'dada' zwaait, dat is ook een gebaar.

Voordelen van babygebaren?

 • Het is leuk en het geeft een extra dimensie aan de onderlinge communicatie
 • Het vermindert frustraties en driftbuien omdat je kind zich sneller duidelijk kan maken
 • Je krijgt meer inzicht in de gedachtes en gevoelens van je kind
 • Je kind ontwikkelt een grotere woordenschat en kan eerder korte zinnen maken

Inhoud oudercursus

 • 3 bijeenkomsten van ca. 1,5 uur
 • We bespreken de basisprincipes van de Vlaamse babygebaren en gaan praktisch aan de slag met het aanleren van de gebaren uit volgende thema's:
  - Eten en drinken
  - Dieren
  - Spel
  - Emoties
  - Verzorging
 • Daarnaast leer je hoe je het gebruik van gebaren op een leuke manier thuis kunt toepassen door o.a. liedjes en rijmpjes met gebaren te zingen of door een boekje voor te lezen met gebaren.
Babygebaren Happy Hands

Interesse? Schrijf je in via deze knop:

Schrijf je nu in!